Poliüretan Yoğunluğu:
Dansite yani yoğunluk, birim hacme düşen ağırlık olarak tanımlanır ve kg/m3 ya da gr/dm3 cinsinden ölçülür. Esnek Sünger Poliüretanın en önemli özelliklerinden biri olup dayanıklılık ve destek gücünü etkiler. Yüksek yoğunluklu ürünler, orijinal özelliklerini daha uzun süre korurlar.
Poliüretan Sertliği:
Esnek Sünger Poliüretanda Sertlik, süngerin yüzey dokunuşu veya hissinin ölçümüdür. Destek ise, süngerin ağırlığa karşı geri itme yeteneğidir. Sertlik ve destek, ikisi beraber sünger konforunu etkilemektedir. Süngerin sertlik ya da yumuşaklığının yoğunlukla doğrudan bir ilişkisi yoktur. Birçok zaman, yanlış olarak, yüksek dansite süngerlerin daha sert oldukları sanılır. Oysa sertlik, dansiteden tamamen bağımsızdır. Sertlik, bir sünger örneğini orijinal yüksekliğinin %40’ı kadar sıkıştırmak için harcanan kuvvet ile ölçülür.
Poliüretan Yorulması:
Yorulma testi, süngerin dayanıklılığının göstergesidir. Bu testte sünger numunesine 70 kg ağırlığındaki bir kuvvet 80.000 kez uygulanır ve numune ezilir. Bu teste başlamadan önce numunenin sertliğinin ölçülmüş olması gerekmektedir. Test bittikten 1,5 saat sonra numunenin sertliği tekrar ölçülür. Son olarak 6 saat sonra sertlik tekrar ölçülür. Bu değer ile test öncesindeki sertlik değeri arasındaki fark, ilk sertlik değerine bölünerek % oranı ile ifade edilen sertlik kaybı belirlenir.
Sünger, eğer yatak olarak kullanılacaksa yorulma özelliği birincil önemlidir. Bu test, esnek poliüretan süngerlerin, kullanım sırasındaki performanslarını değerlendirme imkânı sağlar. Test kısaca 70 kg ağırlığındaki bir insanın 15 yıl boyunca bir yatağı kullanmasına eşdeğerdir. Test, TS3460 EN ISO 3385 standardına uygun olarak yapılmaktadır.
Poliüretan Yanmazlığı:
Poliüretan malzemeler içerdikleri polyol veya izosiyanatların özelliklerine bağlı olarak ön tutuşma, tutuşma, yanma ve yanmanın genişleme safhalarında ortama ısı, duman, zehirli gazlar ve korozyona sebep olan bileşikler çıkarabilmektedir. Bu durum ise yangınlarda hem ısıl hem de ısıl olmayan problemlere sebep olmaktadır. Bu problemler poliüretanların yanmaya dirençlerinin arttırılmasıyla azaltılabilir. Bu amaçla poliüretan malzemelere uygulanan değişik teknikler kullanılmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı ise alev geciktirici maddelerin ilave edilmesidir. Alev geciktirici maddeler yangına karşı güvenli kullanım alanları sağlamalarının yanında malzemelere ayrıca çekme eğme mukavemeti, darbe kırılmalarına karşı direnç, akışkanlık, oksijen veya UV ışınlarına direnim, ateşe dayanıklılık gibi özellikleri açısından iyileştirmeleri sağladıkları için gün geçtikçe önem kazanmaktadır.